7 maj 2008

Striptease av sims.

Jag har sedan ganska länge haft thesims2 till mobilen (spelet följde med när jag köpte ny mobil i november), och för varje gång jag spelar det tycker jag att det bara blir ännu tråkigare och mer meningslöst.

Det är verkligen ett riktigt tråkigt spel. Det går för det första inte att bestämma olika kläder på simmarna, utan man har ett tiotal förbestämda simmar att välja på, utav varje kön, och också ett tiotal namn att välja på. Man kan bara ha en sim, och om den skulle gifta sig, kommer maken/makan bara att stå still i köket, komma och gå när det är jobb, men annars bara finnas till för sociala interaktioner. Man kan inte bygga huset, det är redan förbestämt och efterhand att man jobbar kan man köpa nya tillbyggnader till huset. Det finns sex townies i området, som alla kommer och knackar på i en bestämt ordning, Ben först, Ian sist.

Det finns bara en enda karriärstege, och man blir befordrad genom att bli vän med de olika townisarna som är de som "kommer med jobbet".

Hela spelet är bestämt i förväg. Först kommer Ben. Sen kommer Penny och erbjuder jobb. När du fått detta får man veta att det finns möjlighet att lägga till ett vardagsrum, gör man detta kommer Penny och säger att det finns ännu ett jobb, när man fått detta kommer John... etc etc.
Det finns inget utrymme till variation, och inget oförutsett händer, förrutom att simmarna då och då sätter eld på spisen.

Men det allra värsta med thesims2 till mobilen är att man kan klara spelet. Det finns ett slut. Efter en tid (inte alls lång tid), har man 100/100 med alla grannar, högsta jobbet, alla färdigheter (som går jättefort att få), alla husuppgraderingar, och alla föremål. Så är det ju inte med thesims2 till PC, då ingen sim hinner klara allting, och det därför alltid finns något att göra med varje enskild sim.

Jag vet att till ett mobilspel kan man inte ha för många funktioner, för då skulle bara mycket bra mobiler klara av spelet. Men det här är bara löjligt. Det är som striptease. Allt av värde åker av, och man känner sig lite smått förnedrad å simmarnas vägnar. Magin är borta, och den nakna tråkiga grunden i spelet blottas.

... vilket ju i och för sig får mig att inse värdet av expansioner till ts2 till pc.

Inga kommentarer: